+++ apply now +++

ARE YOU SURE YOU WANT TO LEAVE? Selection from the OSTRALE Biennale O21 “Breathturn”

Résztvevők:Seçkin AYDIN / Viktor BRIM / János BRÜCKNER / Gaby BURCKHARDT / Daniel BURKHARDT / Nadja BUTTENDORF / Mauro CUPPONE / Abdoul-Ganiou DERMANI / Tibor DIETERS / Alexei DMITRIEV / Anna FABRICIUS / Zsolt FERENCZY / Michael HEINDL / Yuki JUNGESBLUT / Nikita KADAN / Neža KNEZ / KOLXOZ / Glorija LIZDE / Larion LOZOVOY / Dean MAASSEN / studio ASYNCHROME / Petra MRŠA / Sali MULLER / Csaba NEMES / Andrea PALÁSTI / Predrag PAVIĆ / Ghenadie POPESCU / Marko RODICS / Farid RASULOV / Sandra ROSENSTIEL / Goran ŠKOFIĆ / Lana STOJIĆEVIĆ / Kamen STOYANOV / Attila SZABÓ / Hajnal SZOLGA / József SZOLNOKI / Stipan TADIĆ / Philipp VALENTA / Arturas VALIAUGA / Vangjush VELLAHU / Xueying WANG / Yinglin ZHOU / Ana HUŠMAN / Endre KORONCZI / Kamen STOYANOV / Sarvenaz MOSTOFEY / Marko Gutić MIŽIMAKOV / Krisztián KUKLA / Nataša BODROŽIĆ / Ivana MEŠTROV / Patricija GILYTĖ
Helyszín:Project Space
Megnyitó:03/19/2022 18:00 (szo)
Időtartam:03/19 - 05/22/2022

Nyitvatartás

szerda – szombat15:00 – 18:00

BIZTOS, HOGY KISZÁLLSZ?
Válogatás az OSTRALE Biennale O21 „Atemwende” című kiállítás anyagából

MEGNYITÓ PROGRAM


18:00
A kiállítást megnyitja Miklósvölgyi Zsolt, az Artportal Magazin főszerkesztője

19:30 - 20:00
Cruising the Manifold. Disoriented. Marko Gutić Mižimakov performansza

20:30 - 01:00
Zenei program: DirekTorz, Halász Péter (Siblicity)

Catering: GRÜNN

Helyszín: art quarter budapest, 1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.
A kiállítás helyszínei: aqb Project Space, aqb AiR Room, Művész-konténerek, Spatial Sound Institute

A megnyitó helyszíne: Spatial Sound Institute (A helyszín speciális volta miatt megkérjük kedves látogatóinkat, hogy ne tűsarkú cipőben jöjjenek.?
A kiállítás a megnyitó napján 22:00 óráig látogatható.

A tavalyi drezdai OSTRALE Biennale O23 kortárs képzőművészeti kiállítás anyagából készült friss válogatás március 19-től május 22-ig mutatkozik be az art quarter budapest kiállítótereiben, úgyszólván belakva az aqb egész épületkomplexumát: a nagyobb és a kisebb galériatér (aqb Project Space és aqb AiR Room) mellett vetítések, installációk alkalmi helyszíneként a nagyméretű zenei stúdióba is beköltözik, továbbá a kiállítás fontos elemét képezi az a két művész-konténer (Fabricius Anna és a Kolxoz kollektíva művei) is, amelyek a tavaly nyári drezdai rezidencia-program során nyerték el formájukat.

A legutóbbi OSTRALE a nemnövekedés dilemmáit megfogalmazó pályázati felhívásból és egy nemzetközi kurátori együttműködésből nőtte ki magát. A nagyszabású kiállítás 2021 nyarán-őszén mutatkozott be több mint 130 kiállító művész részvételével, köztük számos magyar alkotóval, rendhagyó fő helyszíne pedig a barokk város központjában az NDK időket megidéző és a Biennálé idejére átmenetileg rehabilitált emblematikus épület, a Robotron-Kantine volt.

A kiállítás közös címe az Atemwende/Breathturn/Lélegzetváltás lett, amely poétikus és szinte megkerülhetetlen aktuális áthallásaival tematizálta a laza szekciókba rendezett műalkotásokat. A horvát, litván és magyar kurátori kooperáció és a (kelet)német lokáció izgalmas művészeti színterek és pozíciók összjátékát hozta el. Egy kortárs művészeti esemény, amely a nevében a "Kelet" szót viseli, nyilvánvalóan geopolitikai jelentőséggel bír, a jelen dilemmáin túl pedig erőteljesen reflektál az egykori keleti blokk posztkommunista történelmi tapasztalataira is.

Az aqb-ben bemutatkozó válogatás a „Biztos, hogy kiszállsz?” „Are you sure you want to leave?” címet viseli. Arra voltunk és vagyunk kíváncsiak: vajon mi történik a szimbolikus és tényleges lélegzetváltás után? Az új cím a meghatározatlan és talán megválaszolhatatlan döntési szituáció kérdéseként, a bizonytalanság megfogalmazásként vagy ha tetszik, éppen leküzdéseként teremt közös hátteret a műveknek. Utal az elvándorlásra, a szimbolikus kiszállásra. A tárlat jónéhány Magyarországon először bemutatkozó alkotó műveit is felsorakoztatva lokális és regionális, személyes és általános tanmeséket mesél el hangos vagy csendes konfliktusokról, állatokról és emberekről, hatalomról és értékekről – gyakran ironikus tanulságokkal. Sokszólamúan és hangsúlyosan mutatja meg a művészi tevékenység poétikusságát és hétköznapiságát, a munka heroizálását, másrészt éppen e heroikusság szatirikus kigúnyolását, legyen az akár a félmúlt, akár a kurrens menedzser-kapitalizmus jellemzője.

Amikor a kiállítás megkapta – a Petra MRŠA videóját parafrazeáló – címét, még csupán nehezen elképzelhető lehetőségnek tűnt az, ami azóta a félelmetes valóság, vagyis hogy a háború sokkoló eseményei Ukrajna mindennapjaivá váltak. A 15 ország művészeit felsorakoztató válogatásnak két ukrán szereplője van. Nikita Kadan Gazelka című műve egy a donbasszi régióban repeszek által szétlyuggatott tehergépkocsi-lemezből készült zászló, egyfajta megtestesülése az elképzelésnek, hogy a dolgok is képesek fellázadni. Larion Lozovoy videója (A gép és a kert) pedig egy a szovjet kolhozosításról szóló propagandafilm-sorozatból kivágott tájkép-felvételeket használ arra, hogy leleplezze a természet és a filmek hősei közötti viszonyok látszólagos ártatlanságát.

Az aqb a nemzetközi párbeszédre összpontosító művészeti intézményként és közösségként is határozottan elítéli Ukrajna megtámadását, a katonai agressziót, szolidáris a háborúban szenvedőkkel.

Partnerek:
OSTRALE – Zentrum für zeitgenössische Kunst (Németország), Kaunas 2022 (Litvánia), slobodne veze (Horvátország)

Támogatók:
Budapest Brand, Goethe-Institut, Nemzeti Kulturális Alap, Österreichisches Kulturforum Budapest. A kiállítás a Flowing Connections című, az Európai Unió Creative Europe programja által társfinanszírozott együttműködési projekt része.

A kiállítás megtekintése ingyenes.