+++ apply now +++

Eternal Newcomer – Benyó Dóra, Ungváry Krisztián és Sasvári Edit beszélget

Résztvevők:Benyó Dóra / Ungváry Krisztián / Sasvári Edit
Helyszín:Project Space
Megnyitó:01/22/2022 15:00 (szo)
Időtartam:01/22 - 01/22/2022

Nyitvatartás

szerda – szombat15:00 – 18:00

A magyar születésű holland művész, Benyó Dóra Hága, Brüsszel és Budapest között él és alkot. Benyó videón, performanszon és festészeten keresztül kérdőjelezi meg - saját származástörténetét felhasználva - a cenzúrát és autoritást a szovjet korszak Magyarországán. A hovatartozás személyes küldetéséből kiindulva a diktatúra saját családjára ható nyomai után kutat, kihasználva a kívülállóságát, két világ közötti létét.

Benyó először 2019-ben látogatott az AQB-be, és ekkor szerzett hozzáférést az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának nagyapjával kapcsolatos dokumentumaihoz, aki részt vett a rezsimváltás előtti demokratikus felkelésekben. Kilenc hónap várakozás után kézhez kapott 255 oldalnyi dokumentumot, amely a hosszú kísérleti dokumentumfilm alapanyagaként szolgált. Háromszor is visszalátogatott Magyarországra, hogy folytassa kutatásait, beszéljen az egykori ellenzéki demokratákkal és fejlessze filmjét.

Az AQB-ben való tartózkodásának utolsó prezentációján bemutatja videómunkáit, és vendégként szerepelteti Ungváry Krisztián történészt és a budapesti Kassák Múzeum muzeológusát, Sasvári Editet egy beszélgetés keretében, amelyben szó lesz az archívumok átláthatóságának fontosságáról, Benyó kutatásairól és arról, hogyan befolyásolja a történelmi kontextus Benyó művészeti praxisát.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt erre a különleges eseményre az aqb project space-ben.

Benyó Dórát és a projektjét támogatja a Mondriaan Fund.