+++ apply now +++

Workers leaving the factory – Harun Farocki / Screening+Talk #2

Résztvevők:Csobó Péter
Helyszín: Nest
Megnyitó:09/20/2022 19:00 (ked)
Időtartam:09/20 - 09/20/2022

A filmeket német nyelven és angol felirattal vetítjük, a beszélgetések nyelve magyar és ami még adódik. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Harun Farocki: Arbeiter verlassen die Fabrik (1995, 36 perc)

A filmtörténet első kamerája egy gyárra nézett, de száz év elteltével elmondhatjuk, hogy a gyár alig vonzotta a filmet, inkább taszította. A munka- vagy munkásfilmből nem lett népszerű műfaj, a gyár előtti tér mellékszíntér maradt. A gyárkapu sorba rendezi a munkarend által egyidejűvé tett munkásokat, a sűrítés megteremti a munkásság képét.

Szemmel látható, kinyerhető vagy visszanyerhető a szemléletből, hogy a gyárkapun átlépőkben van valami alapvetően közös. A kép közel van a fogalomhoz, ezért ez a kép retorikai alakzattá vált. Megtaláljuk dokumentumfilmekben, ipari és propagandafilmekben, gyakran zenei aláfestéssel vagy szöveges kísérettel, a kép értelmét olyan szavak erősítik, mint „kizsákmányoltak”, „ipari proletariátus", „kétkezi munkások” vagy „tömegtársadalom”.

Utólag, miután megtanultuk, hogyan próbálnak a filmképek eszméket megragadni, és hogyan ejtik foglyul az eszmék a filmképeket, utólag már láthatjuk, hogy a munkások mozgásának határozottsága reprezentatív, hogy az emberek látható mozgása az iparban körforgást végző javak, pénzek és eszmék távollevő és láthatatlan mozgását képviseli. Már az első képsorozatban indoklást kap a film legfőbb stilisztikai jellemzője. Nem hozunk létre jeleket, hanem azokat a valóságból nyerjük ki. Mintha a világ teljesen magától közölne valamit.
(Harun Farocki)

A filmvetítés után Csobó Péter zenetudóssal beszélgetünk.

Az aqb és a Goethe-Institut együttműködésében megvalósuló kiállítás.
https://cutt.ly/yX4I0C0