+++ apply now +++

In Comparsion – Harun Farocki / Screening + Talk #5

Résztvevők:Szolnoki József
Helyszín: Nest
Megnyitó:10/18/2022 19:00 (ked)
Időtartam:10/18 - 10/18/2022

A filmeket német nyelven és angol felirattal vetítjük, a beszélgetések nyelve magyar és ami még adódik. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

■ Október 18. // KEDD 19:00
Harun Farocki: In Comparison (2009., 61 perc)

A téglák a társadalom hanghordozói. A téglák egyszerűen nagyon vastag hanglemezek. Akárcsak a hanglemezek, a téglák is sorozatokban bukkannak fel, de minden tégla más egy kicsit, nem
„just a brick in the wall”.

A téglák tereket hoznak létre, kapcsolatokat szerveznek és kapcsolattudást tárolnak. Hangokat adnak ki magukból, amelyek alapján kiderül, jók-e valamire, vagy nem. A téglagyártás kultúráinak áttekintésével ilyesmit mutat nekünk Harun Farocki „összehasonlításul”, fülnek és szemnek gondolkodnivalót, nem pedig „összevetésképp”, a kultúrák versenyeztetésére.

Farocki téglakészítő helyeket mutat színekkel, mozdulatokkal, zajokkal. Kommentár nélkül. Hatvan perc alatt húsz felirat magyaráz meg egy-egy munkafolyamatot a maga időbeliségében. A film bemutatja, hogy bizonyos gyártási módszereknek megvan a saját időtartamuk, és hogy vannak olyan kultúrák, amelyek ezeknek az időknek megfelelően kristályosodnak ki.

(Ute Holl)
Rendező: Harun Farocki, forgatókönyv: Harun Farocki, Matthias Rajmann, operatőr: Ingo Kratisch, hang: Matthias Rajmann, vágó: Meggie Schneider, grafika: Andreas Siekmann, munkatársak: Antje Ehmann, Anand Narayan Damle, Michael Knauss, Regina Krotil, Iyamperumal Mannankatti, Mamta Murthy, Markus Nechleba, Jan Ralske, Yukara Shimizu, Isabelle Verreet.

A filmvetítés után Szolnoki József rendezővel és médiaművésszel beszélgetünk.

Az aqb és a Goethe-Institut együttműködésében megvalósuló kiállítás.
https://cutt.ly/ZX4HX3u