+++ apply now +++

Fekete és vörös I Sajnos Gergely tárlatvezetése

Résztvevők:Juan Aizpitarte (ES) / Jean-Michel Alberola (FR) / Collectif Troptôttroptard (FR) / Benczúr Emese (HU) / Bozzai Dániel (HU) / Andreas M. Fohr (DE) / Frédéric Héritier (FR) / Kiko Herrero (ES) / Antoine Hoffmann (FR) / Gabrielle Manglou (FR) / Miquel Mont (ES) / Francoise Quardon (FR) / Pavel Karous (CZ) / Kaszás Tamás (HU) / Deana Kolencíková (SK) / Sasha Kurmaz (UA) / Arnaud Labelle-Rojoux (FR) / Ko Siu Lan (HK) / Lise Lerichomme (FR) / Jean-Claude Luttmann (FR) / Roberto Martinez (FR) / Louise Moulin (FR) / Cynthia Montier (FR) & Abdul-Hadi Yasuev (RU–CE) / Papp Sándor Dávid (HU) / Patrick Pinon (FR) / Punx23 (CZ) / Rumi Zsófia (HU) / Sugár János (HU) / Vladimír Turner (CZ) / Zakariás István (HU) / Antonio Gallego (FR) / Bernard Marcadé (FR) / Mathieu Tremblin (FR) & Le Conseil Artistique du Syndicat Potentiel / Kovács Kristóf (Sajnos Gergely), helyszínelő (HU)
Helyszín: Mines
Megnyitó:06/01/2022 19:30 (sze)
Időtartam:06/01 - 06/01/2022

A huszadik század számos negatív példa mellett követendő mintával is szolgált. Mindkét tekintetben ezeket olyan társadalom egészét érintő sarokpontoknak kell tekinteni, amelynek nem szabad feledésbe merülniük. A művészetnek kiemelt szerepe van a közösségi emlékezet építésében és az események elfelejtésének a meggátolásában. Ugyanis konkrét emlékmeghatározás nélkül beszélnek egy korról, társadalomról és élethelyzetről. Így tehát a zenére, az irodalomra és a képzőművészet minden ágazatára a történelemkönyvekben leírtak bővítéseként, egy megfelelő atmoszféra létrehozásának az eszközeként is tekinthetünk.

Emlék kiegészítésre tesz kísérletet a Negras & Rojas (Noires et Rouges) című spanyol és francia kezdeményezésen alapuló projekt, mely kortárs perspektívába helyezi a harmincas évek spanyol háborús küzdelmeit, valamint az azzal kapcsolatos nemzetközi szolidaritásokat. Kihangsúlyozva az események azon elemeit, amelyek a civil társadalom összefogásához vezettek.

A Fekete és vörös című kiállítás ennek a nemzetközi projektnek a magyarországi állomása, ami arra a kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent a jelenünkben a nemzeteken átívelő civil összefogás, szolidaritás vagy az önkéntes elkötelezettség. Valamint, hogy a történelem problémáira (szélsőséges szemléletek megerősödése, szociális és gazdasági válságok, stb) milyen, a társadalom számára releváns válasszal szolgál a képzőművészet, ha egyáltalán feladatának tartja az erre való reakciót.

A projekt kiindulópontja a társadalmi együttműködés jelentős szerepének a hangsúlyozása, a jelen globális történések összefüggésében még aktuálisabb. Ennélfogva elkerülhetetlen az ukrán háborús helyzetre való reflektálás, mindazonáltal az események közelsége okán, a kiállítás nem óhajt direkten reagálni a háborús állapotra. Csupán szimbolikusan, a történelmi egybeeséseken keresztül teremti meg a kellő párhuzamot és kontextust.

A budapesti tárlat helyszíne az AQB pincerendszerében kialakított tér, amely emblematikus utalásként is felfogható a különböző rendszeren kívüli, alternatív mozgalmakra.

KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ:
2022. május 13 - június 4.

Cover kép: Neogrády-Kiss Barnabás