+++ apply now +++

Szécsi Noémi: MEMENTO MORI / Átlátás #3

Kurátor(ok):BENCE Bettina
Művész(ek):SZÉCSI Noémi
Megnyitószemély:Dr. HEGEDŰS Katalin
Helyszín: Rooftop
Megnyitó:10/09/2020 18:00 (pén)
Időtartam:10/09 - 10/11/2020

PROGRAM
2020.10.09. péntek 18H
— Megnyitó
Megnyitja: Dr. Hegedűs Katalin egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Tanatológia Kutatócsoportjának vezetője

2020.10.10. szombat
NYITVA 11-16H
15H
— Tárlatvezetés az alkotóval és a kurátorral

Szécsi Noémi projektje a halál fogalmát járja körül - azzal foglalkozik, hogy miért tagadjuk ennyire és értelmezzük negatív módon az elmúlás gondolatát, a veszteség tapasztalását és annak feldolgozását. A vallás gyengülése, az orvostudomány fejlődése és popkultúra mind hatással voltak az ember és halál viszonyára – ezért is alakulhatott ki ez a magatartás. Viszont más módon értelmezve a halál ad értelmet földi létezésünknek. Memento mori című munkájának központjában a halál iparágát kiszolgáló dolgozók állnak. Ők munkájuk során minden nap találkoznak ezzel a fogalommal, amelyben egyszerre van jelen a témával járó komolyság és az abszurd humor. Ez az ambivalens hangulat mutatkozik meg a sorozatban is.

TÁMOGATÓK:
Magyar Fotóművészek Szövetsége
www.fotomuveszek.hu
art quarter budapest
www.aqb.hu
Vylyan Pincészet
www.vylyan.hu
Nemzeti Kulturális Alap (NKA)

SZERVEZŐ:
FFS - Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója
www.ffs.hu
www.instagram.com/ffs_budapest

/////// FONTOS //////
A járványhelyzet miatt a megnyitón és a kiállítótérben kérjük a maszk viselését.

—————
Átlátás #3
Az Átlátás #3 a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója harmadik alkalommal megrendezésre kerülő tehetséggondozó projektje és kiállítássorozata. A program célja, hogy professzionális bemutatkozási lehetőséget biztosítson a résztvevő Stúdió-tagoknak valamint a kiválasztott kurátoroknak. Az első Átlátás 2011-ben született meg Oltai Kata és Nánási László ötletéből, majd 2013-2014-ben folytatódott Barta Edit és Trembeczki Péter gondozásában. A program keretében eddig – többek között – olyan, ma már közismert alkotók mutatkozhattak be, mint Bartha Máté, Ember Sári, Gáldi Vinkó Andrea és Szombat Éva.

Az idei Átlátás keretében összesen 10 alkotó 9 önálló és csoportos kiállítása valósulhat meg nyolc budapesti és egy debreceni helyszínen, olyan non-profit és for-profit galériákban, kiállítóterekben, mint az Art Quarter Budapest, FKSE Stúdió Galéria, ISBN köny+galéria, K.A.S. Galéria, MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, MyMuseum, PINCE, TOBE Gallery, Várfok Project Room.

A projektben résztvevő alkotók és kurátorok két körben, pályázati úton kerültek kiválasztásra: előbb a Stúdió tagjai küldhettek be friss projekt-terveket, melyeket a második körben, egy nyílt kurátori pályázat keretein belül a jelentkezők rendelkezésére bocsátottunk. A beérkezett kurátori koncepciók közül Barkóczi Flóra és Tóth Balázs Zoltán segítségével választottuk ki azokat, amelyek most megvalósulhatnak.

Lényeges szempont volt, hogy a kiválasztott projektek az alkotó, a kurátor és a galéria képviselőjének/vezetőjének szoros együttműködése, diskurzusa révén valósuljanak meg.
- Regős Benedek, az FFS korábbi titkára, projektvezető