+++ apply now +++

Recept / Recipe

Kurátor(ok):ZAGYVAI Sári
Művész(ek):DOKTOR Melinda / FELSMANN István / Marlene FRANZ BAUTZ / Diana GALLI / HORVÁTH Ági / Barbara KARRER / Aki KIEFER / MÁTYÁSI Péter / NAGY Kinga Kata / Miriam SALAMANDER / SZABÓ Beáta / SZEDERKÉNYI Lukács (AU Workshop)
Megnyitószemély:TILLINGER Adrienn – BÉRDI Tamás (Faék műhely)
Helyszín: Project Space
Megnyitó:03/07/2025 18:00 (pén)
Időtartam:03/08 - 05/01/2025

Nyitvatartás

szerda15.00 – 18.00
csütörtök15.00 – 18.00
péntek15.00 – 18.00
szombat13.00 – 17.00

A Recept című kiállítás a kortárs művészet és az ételek közötti sokrétű kapcsolatot tárja fel. Német és magyar alkotók különböző nézőpontokból vizsgálják, hogyan válhat az étel identitásformáló médiummá, vagy a kultúrák közötti párbeszéd eszközévé. Az ételek alapanyagainak fizikai és kulturális jelentései párhuzamba kerülnek a műalkotások anyagaival, miközben a művek aktuális élelmiszeripari, fenntarthatósági és társadalmi kérdéseket feszegetnek.

A kiállítás központi elemei az installációk és objektek, amelyek a mindennapi tárgyakat új kontextusba helyezik. Az elhagyott, funkciójukat vesztett anyagok átalakulnak, új esztétikai és szimbolikus jelentéssel telítődve. A festmények és akvarellek finom iróniával reflektálnak az ipari rovartenyésztés jövőbeli lehetőségeire, a klímaváltozás és fenntarthatóság kihívásaira.

A hagyma, mint visszatérő motívum, egyszerre hordozza az egyszerűség, a törékenység és a provokatív érzékiség jelentésrétegeit. Illata, textúrája és törékenysége közvetlen érzéki tapasztalatot kínál, míg társadalmi tabukhoz kötődő gesztusai – könnyezés, gyúrás, szag – performatív elemekként jelennek meg a megnyitón bemutatott ehető installációkban.

A látogatók emlékként Hegedüs Zoé Käsespätzle receptjét vihetik haza, amely a közösségi étkezés és az alkotás összefonódásának szimbóluma.

Az első kísérőprogramunk, a Spätzle Workshop során a résztvevők alternatív konyhai eszközöket fejleszthetnek különböző anyagokból, és új, kreatív étkezési élményeket fedezhetnek fel, melyeket közös vacsorakeretben élhetnek át. A workshopot március 8-án (szombaton) tartjuk 15.00-tól.