+++ apply now +++

Mátrai Erik: Ellipszisek

Kurátor(ok):FENYVESI Áron
Művész(ek):MÁTRAI Erik / BORSOS Lőrinc
Helyszín: Project Space
Megnyitó:11/21/2020 19:00 (szo)
Időtartam:11/21 - 12/31/2020

Nyitvatartás

szerda – szombat15:00 – 18:00

Kedves Érdeklődők,

A kiállítás megnyitóját online formában tartjuk (fura lesz), melynek időpontját egy héttel eltoltuk (november 21. 19:00).

A kiállítással megtekintésével kapcsolatban e-mailen az erikmatrai@gmail.com vagy telefonon a +36705948024 számon lehet érdeklődni.

Mátrai Erik (1977) az aqb Project Space-ben rendezett önálló kiállításán egy válogatást mutat be 2016-2017 óta festett vászon-, és papírképeiből, amelyeknek a központi motívuma az ellipszis. A mértani alakzat jelentése nemcsak Mátrai képein mutat túl a
puszta geometrián: a bolygók és az égitestek elliptikus pályája révén az univerzum fenséges miszticitásával is feltöltődik.

Az elliptikus formákat a barokk művészetben használták előszeretettel, alkalmazásuk amellett, hogy mérnöki bravúrnak is számított,
egy duális, egyaránt ember-, és istenközpontú világ leképzéseként, szimbólumaként is értelmezhető vált, mivel az alakzat egyik fő jellemzője, hogy két gyújtópontból szerkeszthető meg. Mátrai Erik kiállításának a másik fontos fókuszpontja a színskála, a tiszta színek optikai hatásának a vizsgálata. A művész többnyire akril festékkel fújt ellipszisei gyakran komplementer képpárokban vizsgálják sötét és világos hátterek előtt a színek kölcsönhatásait.

A festmények intenzivitását fokozza az, hogy Mátrai nem kevert, hanem tiszta színeket használ kompozícióihoz, amiknek a fizikai egymás mellé kerülése, vagy rétegződése hoz létre új árnyalatokat a képek felületein.

A kiállítás organikus és konzekvens folytatása Mátrai Erik művészeti programjának, ami a kortárs művészet eszközeivel fogalmazza meg a fizikai jelenségek és a transzencendalitás kapcsolatát. A művész vásznain és papírképein is találkozik ezen kutatási területe az ellipszisek és a színtan számos izgalmas hibrid variációjával. Ráadásként a Borsos Lőrinc művészpáros installatív interakciói is láthatóak lesznek a kiállítótérben, amelyek „alapanyagai” Mátrai Erikkel közös műteremükben talált ellipszis sablonok lesznek.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.