+++ apply now +++

Liquid Exhibition/ Kiállítás

Kurátor(ok):Laura DENNING
Művész(ek):Rachael ALLAIN / GYURKOVICS Zita / GRYLLUS Ábris / Laura HOPES / MÁTRAI Erik / SZABÓ Klára Petra
Helyszín: Project Space
Megnyitó:02/11/2017 19:00 (szo)
Időtartam:02/11 - 02/24/2017

Nyitvatartás

szerda – szombat15:00 – 18:00

A Liquid című kiállítás olyan brit és magyar művészek munkáit helyezi egymás mellé, akik a film, a fotográfia és hang médiumán keresztül a víz motívumát állítják középpontba. A Liquid a bathi Cleveland Fürdőkben került először bemutatásra a Fringe Arts Bath 2016 Fesztivál keretében. Nagy örömünkre szolgál, hogy a kiállítást Budapesten is bemutathatjuk, az Art Quarter Budapestben. A kiállítás kurátora a brit Laura Denning, az AQB korábbi rezidens művésze.
„Miért a Liquid cím? És miért pont a víz a kiállítás témája? A víz mint a klímaváltozás hatásainak mutatója, egy komoly téma, ez volt az egyik ok, amiért a kurátori koncepció vezérfonalául választottuk. Egyrészről természetszerűleg megjelennek a művekben a környezetvédelmi aggályok, de ezentúl számos más, nem kevésbé érdekes megközelítésben is bemutatják a víz különböző vonatkozásait. Vendég kurátorként pedig még egy célom volt. Nemrégiben, művészként magam is részt vettem az Art Quarter Budapest rezidencia programján, és e kiállítással azt is el szeretném érni, hogy tartós párbeszéd alakuljon ki a brit és magyarországi művészek között. A „Meleg víz“ című alkotásom, amit a Liquid kiállítás keretében bemutatok, rövid „mozgó-festményekből’’ álló sorozat, amely a termál fürdők közösségi, mégis érzéki tereibe enged betekintést.“
A 4 magyar kiállító művész: Gyurkovics Zita, Gryllus Ábris, Szabó Klára Petra és Mátrai Erik. Gyurkovics Zita egy dél-magyaroszági kis faluban nevelkedett, közel a horvát határhoz, ahol a határvonal és a Dráva párhuzamosan haladnak egymás mellett. Zita alkotásaiban e két vonal közti dinamikát vizsgálja, valamint ennek hatását az ottani közösségre. Gryllus Ábris nagyra törő, komplex témájú istallációkat alkot. A Liquidben több projektjéről készült videó, fotó és szöveges dokumentáció segítségével bevezetést nyerünk figyelemreméltó munkásságába. Szabó Klára Petra „Jégvirágok’’ című nagy méretű alkotásaiból válogatott össze egy sorozatot a Liquidre. Mottója Nikola Tesla-tól származik: „Ha az univerzum titkait akarod felfedezni, az energia, frekvencia és rezgések fogalmaiban kell gondolkodnod.“ Klára projektjének kiindulópontja a víz és a hozzá kapcsolódó elméletek. Mátrai Erik „A Vörös tenger kettéválasztása“ címmel egy monumentális, átjárható installációt hozott létre. Jelen kiállítás ennek dokumentációját mutatja be.
A kiállításban részt vevő brit művészek közül Laura Hopes a Plymouth Egyetem Coast Laboratóriumával együttműködve egy művészeti kísérletet valósított meg, amely felszínre hozza a hallgatóság tudatalatti fizikai és emocionális reakcióit. Ennek eredménye a „Tank“. Az oxfordi székhelyű „Városok és emlékezet“ projekt egy globális, környezeti zajok felvételén alapuló sound art alkotás, amely egyrészt bemutat egy helyszínt mai hangzó valóságában, de közben annak elképzelt, alternatív mását is prezentálja - újrakeverve a világot, adott időben egy hangzást hallatva. A Sound-Waves projektet a World Listening Day 2015 -ös témájára hozták létre, mely szintén a víz volt. Ez a világon fellelhető vizek hangjának egy kollektív újraképzelése. A világ különböző tájairól 38 hangművész küldte el vizes környezeti hangfelvételeit és ezek átdolgozásait, melyek most mind hallhatóak a Liquid kiállításon. Rachael Allain a Channel-szigetekról származik. Lencsével készült és lencse nélküli fotográfiát, optikai eszközöket, tudományos adatokat, mozgóképet, fényt és hangokat használ az alkotásaiban. Két filmje lesz látható a Liquid kiállításon, a Double Eclipse valamint a River Teigh című.