+++ apply now +++

The Great Globe

Résztvevők:Michael Blum / Borsos Lőrinc / Louise Drulhe / Esterházy Marcell / Vadim Fishkin / Kendell Geers / Malgorzata Goliszewska / Gróf Ferenc / Louis Henderson / Klara Hobza / Horváth Tibor / Felix Kiessling / Runo Lagomarsino / Paulo Moreira / Société Réaliste / Pavel Sterec / Vilém Duha
Helyszín:Project Space
Megnyitó:05/18/2019 17:00 (szo)
Időtartam:05/18 - 05/31/2019

Nyitvatartás

kedd – péntek14:00 – 18:00
szombat13:00 – 17:00

The Great Globe
Megnyitó: 2019. május 18., 17 óra
A kiállítást megnyitja: Földes András, az Index újságírója
Kurátorok: Gadó Flóra és Heszky András
Grafika: Jákob Bálint
A kiállítás kiindulópontját James Wyld, 19. századi kartográfus és parlamenti képviselő által tervezett nagyszabású látványosság, a Great Globe adja. A Great Globe egy tizennyolc méter átmérőjű, „konkáv” földgolyó volt, amelyet a londoni Leicester Square-en állítottak fel, és amelynek a belsejében a látogatók egy négyemeletes lépcsőszerkezeten felsétálva csodálhatták meg a gipszből készült, méretarányos geográfiai jelenségeket, a glóbusz földrajzát. Az 1851-ben, a Londoni Világkiállítással egy időben megnyíló, több millió látogatót vonzó georáma bő egy évtizedig várta az érdeklődőket. Az évek alatt az építmény melletti galériákba Wyldék távoli eseményekről, így a krími háborúról, a Panama-csatorna építéséről szóló előadásokkal, északi-sarki és afrikai emberek életét megidéző diorámákkal, kiállításokkal próbáltak még több embert csalogatni. A hét évvel az első transzatlanti telegráfkábel előtt megnyílt Great Globe a kor planetáris fantáziáinak, a viktoriánus látványtársadalomnak, a modernség élményének ikonikus pillanatfelvétele.
Ezekből kiindulva, a The Great Globe kiállítás fő motívuma a glóbusszal való találkozás dramaturgiája, amelyet az alkotások kortárs tapasztalatokon keresztül közvetítenek. Huszonegyedik századi, de gyakran történelmi perspektívájú szituációkban fogalmazzák meg a kérdéseket: mit jelent amikor a saját környezetünkben fogadjuk be a „globálisat”? Milyen egyidejűségek, találkozási pontok, hálózatok jöhetnek létre távolságok között, illetve hogyan térképezhető fel ezeknek sajátos topográfiája? Hogyan tudjuk újraértelmezni a különböző történelmi, társadalmi, gazdasági jelenségeket a lokális tapasztalatokon keresztül? Hogyan viszonyuljunk az állandóan változó világhoz? Általánosságban: milyen látványt tár elénk ma a Föld? A szándékosan heterogén válogatás a nagyon személyes, performatív akcióktól, a kutatás-alapú, távolságtartóbb, konceptuális munkákig terjed, amelyek a posztkolonializmus, a klímaváltozás, a világkereskedelem, a digitális kapitalizmus és a kibertér összetett jelenségeit vizsgálják és hozzák közelebb a különböző mozgásokra, áramlásokra, interakciókra fókuszálva.
A kiállítás támogatói
Cseh Centrum, Francia Intézet, Koreai Kulturális Központ, Budafok-Tétény Bp. XXII. ker. Önkormányzata, NKA, Absolut
A kiállítás megtekinthető 2019 május 18 és június 30 között
Nyitva tartás: Kedd - Péntek 14:00 - 18:00
A kiállítás megnyitója az Aqb OPEN HOUSE programsorozat része.