+++ apply now +++

Mirel TORUN_On Flux_opening

Résztvevők:Mirel Torun
Helyszín: Project Space
Megnyitó:04/13/2018 17:00 (pén)
Időtartam:04/13 - 04/13/2018

Nyitvatartás

szerda - péntek15:00 – 19:00

Mirel TORUN
On Flux

Mirel Torun török képzőművész 2017 áprilisában az art quarter budapest rezidencia programának művészeként látogatott Budapestre, ahol a kiállított sorozat egyes darabjai készültek. Izmirből visszatérve egy évvel később lehetősége nyílik bemutatni a női testet értelmező munkáit. A képek elkészítését hosszú beszélgetések előzték meg, a végeredmény azonban nem egy adott személy portréja lett, hanem a női test konvencionális ábrázolásán túllépő sorozat, mely a női tekintet [female gaze] szerepét, határait fejtegeti. Ugyanakkor a sorozat egy folyamatos kísérlet arra, hogyan tud a női tekintet megszabadulni a férfi tekintet [male gaze] átörökített felfogásmódjától a fotográfiai hagyományban.
"A kiállított képek Budapesten, Hämeenkyröben és Lipcsében eltöltött művészeti rezidencia programok kutatási eredményei, ahol az eltelt egy év alatt a tér a test és a tárgy hármasa közti kapcsolatra, akadályokra és kötelékre helyeződik a fókusz.
A világ minden pontján más és más táptalajt találunk. Munkám során ezért az élmény alapú együttműködéshez ragaszkodom, tehát a folyamat azzal indul, hogy előzetes tervezés nélkül kapcsolatra törekszem a helyszínnel, majd a test szép lassan a tér részévé válik, végül láthatatlan lesz. Minden új ötletet megragadok, amint megjelennek. A fényképeimen megjelenő tárgyakat a kiválasztott térben találom és beépítem. A testek, a tér és a tárgyak közti kapcsolat folyamatosan változik, az általam rendezett képeket a fény alakítja.
Mennyire élő egy test? Mennyire halott egy tárgy?
Hogyan kapcsolódnak egymáshoz?
A látható miként válik testetlenné és alakul át egy szituációvá?
Ismeretlenné válhat a környezetem, annak érdekében, hogy a tárgyak, a tér és a test összetett kapcsolatára fókuszálhassak, amely életre kel ilyenkor?
A kötődések szerekezete az értelmezés konstrukciója helyett."
Mirel Torun, 2018