+++ apply now +++

In Between Two Wars – Harun Farocki / Screening + Talk #4

Résztvevők:Kricsfalusi Beatrix
Helyszín: Nest
Megnyitó:10/10/2022 19:00 (hét)
Időtartam:10/10 - 10/10/2022

Harun Farocki: Két háború között / Zwischen zwei Kriegen
(1978, 83 perc)

Egy film a kohók koráról - 1917-1933 - az ipar fejlődéséről, a tökéletes gépezetről, melynek saját magát kellett működtetnie pusztulásáig.

A berlini filmrendező, Harun Farocki a nehéziparról és a kohógázról szóló esszéjének meggyőző ereje a szerző hűvös absztrakciójából és mániákus megszállottságából származik, valamint abból, hogy a kapitalista termelés önpusztító jellegét egyetlen példán keresztül próbálja bemutatni: „A kohógáz képe valóságos és metaforikus;
energia tűnik el hasztalanul a levegőben. Egy csőrendszeren keresztül vezetve halad, amiben a nyomás egyre növekszik. Ezért van szükség szelepre. A szelep a hadi ipar terméke.

A "Két háború között" egyben a filmkészítés feszültségeiről szóló film, valamint elmélkedés a mesterségről és az alkotásról. Farocki radikálisan elhatárolódik az átlagos televíziós munkák átgondolatlan hanyagságától. Fekete-fehér képeinek tisztasága és pontos rendezése, amelyek nem gondolatokat illusztrálnak, hanem maguk is gondolatok, a kései Godard-ra emlékeztetnek. Ennek a filmnek a gyengesége - hat évig tartott a forgatása - egyúttal az ereje is.

(Hans C. Blumenberg, 1979)

FONTOS!!!
A filmeket német nyelven és angol felirattal vetítjük, a beszélgetések nyelve magyar és ami még adódik. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Az aqb és a Goethe-Institut együttműködésében megvalósuló kiállítás kísérőprogramja.