+++ apply now +++

Finisszázs // When Art Meets Society / When Society Meets Art

Résztvevők:Batykó Róbert / Agata Bogacka / Felsmann István / Kristóf Gábor / Ulrike Müller / Anne Neukamp / Szinyova Gergő / Varga Ádám / Maj Ajna / Felsmann István
Helyszín:Project Space
Megnyitó:07/18/2021 18:00 (vas)
Időtartam:07/18 - 07/18/2021

Nyitvatartás

szerda – szombat15:00 – 18:00

A finisszázson Maj Ajna, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

A kiállítás fókuszában a társadalmunkra az egyik legnagyobb hatást gyakorló digitalizáció és annak a mindennapi vizuális észlelésünket és értelmezésünket befolyásoló tényezői állnak. A cégek globális térnyerése egy olyan földrajzi koordinátáktól független, egyetemes érvényű vizuális kommunikációs jelrendszer – emojik, memojik, piktogramok, logók – megjelenését eredményezte, amelynek elsődleges felhasználási területei a különböző közösségi média és online felületek.

A digitális technológia napi szintű használata a kapcsolattartás és kapcsolatteremtés során közvetlen módon hatással van az alkotókra és ezáltal az alkotói folyamatokra is. Az univerzális szimbólumok felhasználása, átemelése mindig jelen volt a művészetekben. A pop art által ikonikussá váló termékek, akárcsak napjaink filmes gifjei, a nézők előzetes ismereteire épülnek.

A kiállításon résztvevő alkotók ezeket a közismert képi jeleket egyszerűsítik, absztrahálják, de csakis olyan mértékben, hogy az analógia mindvégig érzékelhető maradjon. Így a kiállításon szereplő munkák a képi transzformáció által az ábrázolás, az ábrázolhatóság és az absztrakció között egyensúlyoznak.

A kiállításon láthatunk példákat a technológiai változásokra direkt módon, már magával az előállításuk módjával vagy anyaghasználatukkal reflektáló, valamint a technikájukban látszólagosan a festészeti hagyományokat követő, motívumrendszerükben a közismert digitális jeleket felhasználó alkotásokra. Ugyanakkor megjelennek a digitalizációt, a fogyasztást és ezek gazdasági, szociális, kulturális vonatkozásait az emberi oldalról megközelítő személyesebb hangvételű, pszichologizáló olvasatok is.

Ennek a két pólusnak a találkozása, egymásra vetülése adja a kiállítás dinamikáját és teszi hangsúlyossá a művészet–társadalom egymásra ható, kölcsönös viszonyát. A középpontban a festészet, az a médium áll, amelynek halálát már több alkalommal is, először talán a fénykép felfedezésekor, megjósolták; mégis újra és újra rácáfol ezen állításokra.

A kiállítás a Delta Informatikai Zrt. és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Külön köszönet: Galerie Meyer Kainer, Gunia Nowik Gallery, Gregor Podnar Gallery és Iszak Patrícia