+++ apply now +++

aqb Open House

Résztvevők:Christa BARTESCH / KÚTVÖLGYI-SZABÓ Áron / ZATYKÓ Kriszta / BENKŐ Lilla / Berber Budapest / KOVÁCS Máté / SZABÓ Nóra / TÓTH Márton Emil / HARSÁNY Patrícia / HORVÁTH Orsi / JANKY Máté Előd: β / LIKSAY Gyopár / OKKUL - FÁBIÁN Zsanett és KÉSMÁRKY Zsófi / PIRÓTH Tímea / SIBITKA Anna / SZABÓ Beáta: IXIR / SZABÓ Kristóf - KristofLab / SZABÓ Nelli / SZÉLL Ádám / GOSZTOLA Kitti / MOLNÁR Zsolt / NEOGRÁDY-KISS Barnabás /
Helyszín:Courtyard
Megnyitó:05/13/2022 19:00 (pén)
Időtartam:05/13 - 05/15/2022

Május közepén – hosszúnak tűnő idő után ismét - Open House hétvégi fesztivált rendez az art quarter budapest: a műtermek, alkotóműhelyek megnyílnak a látogatók előtt, az épület pedig a pincerendszertől a tetőteraszig kínál programokat: két izgalmas nemzetközi csoportos kiállítással, művészetpedagógiai és kreatív foglalkozásokkal, tárlatvezetésekkel, valamint élményszámba menő zenei és tánceseményekkel, gasztronómiai csemegékkel várunk mindenkit a budafoki művészeti központban.

PROGRAM:
■ MÁJUS 13. / PÉNTEK

1 9 : 0 0 – 2 1 : 0 0
FEKETE ÉS VÖRÖS című kiállítás megnyitója

Helyszín: aqb Mines

A Fekete és vörös című kiállítás azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy mit jelent a jelenünkben a nemzeteken átívelő civil összefogás, szolidaritás vagy az önkéntes elkötelezettség. Valamint, hogy a történelem problémáira (szélsőséges szemléletek megerősödése, szociális és gazdasági válságok, stb) milyen a társadalom számára releváns válasszal szolgál a képzőművészet, ha egyáltalán feladatának tartja az erre való reakciót.

Kiállító művészek:
Juan Aizpitarte (ES), Jean-Michel Alberola (FR), Collectif Troptôttroptard (FR),Benczúr Emese (HU), Bozzai Dániel (HU), Andreas M. Fohr (DE), Antonio Gallego (FR), Frédéric Héritier (FR), Kiko Herrero (ES), Antoine Hoffmann (FR), Gabrielle Manglou (FR), Miquel Mont (ES), Francoise Quardon (FR), Pavel Karous (CZ),Kaszás Tamás (HU), Deana Kolencíková (SK), Sasha Kurmaz (UA), Arnaud Labelle-Rojoux (FR), Ko Siu Lan (HK), Lise Lerichomme (FR), Jean-Claude Luttmann (FR), Bernard Marcadé (FR), Roberto Martinez (FR), Louise Moulin (FR), Cynthia Montier (FR) & Abdul-Hadi Yasuev (RU–CE), Papp Sándor Dávid (HU), Patrick Pinon (FR),Punx23 (CZ), Rumi Zsófia (HU), Sugár János (HU), Mathieu Tremblin (FR), Vladimír Turner (CZ), Zakariás István (HU)

Kiállítás szervezői, kurátorai:
Antonio Gallego (FR), Roberto Martinez (FR), Bernard Marcadé (FR), Mathieu Tremblin (FR) & Le Conseil Artistique du Syndicat Potentiel, Kovács Kristóf (Sajnos Gergely helyszínelő) (HU)
—————————————

■ MÁJUS 14. / SZOMBAT

1 0 : 0 0 - 1 8 : 0 0
TAPE THAT performansz
Helyszín: A épület földszinti folyosó
A berlini kollektíva a ragasztószalagot művészi médiumként használva egy kollektív műalkotást készít az aqb főbejáratának előterében.
https://www.tapethatcollective.com/

1 4 : 0 0 - 1 8 : 0 0
SOMLÓ Dávid - Mandala
Időpontok: 14:00, 16:00, 18:00
Találkozási pont: az udvaron a GRÜNN előtt
Helyszín: aqb Nest
A Mandala egy részvételi hangperformansz a közönség számára, hordozható hangeszközökkel és az előadás padlóján elhatárolt formák kombinációival.
http://davidsomlo.com/Mandala

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
"BIZTOS, HOGY KISZÁLLSZ?" Válogatás a drezdai Ostrale Biennále anyagából.

Helyszínek: aqb Project Space, aqb AiR Room, művész-konténerek

A kiállítás az aqb eddigi történetének egyik legnagyobb nemzetközi projektje: a tárlat jónéhány Magyarországon először bemutatkozó alkotó műveit is felsorakoztatva lokális és regionális, személyes és általános tanmeséket mesél el hangos vagy csendes konfliktusokról, állatokról és emberekről, hatalomról és értékekről – gyakran ironikus tanulságokkal. Sokszólamúan és hangsúlyosan mutatja meg a művészi tevékenység poétikusságát és hétköznapiságát, a munka heroizálását, másrészt éppen e heroikusság szatirikus kigúnyolását, legyen az akár a félmúlt, akár a mai menedzser-kapitalizmus jellemzője.

Kiállító művészek:
Seçkin AYDIN, Viktor BRIM, BRÜCKNER János, Gaby BURCKHARDT, Daniel BURKHARDT, Nadja BUTTENDORF, Mauro CUPPONE, Abdoul-Ganiou DERMANI, Tibor DIETERS, Alexei DMITRIEV, FABRICIUS Anna, FERENCZY Zsolt, Michael HEINDL, Yuki JUNGESBLUT, Nikita KADAN, Neža KNEZ, KOLXOZ, Glorija LIZDE, Larion LOZOVOY, Dean MAASSEN, studio ASYNCHROME, Petra MRŠA, Sali MULLER, NEMES Csaba, Andrea PALÁSTI, Predrag PAVIĆ, Ghenadie POPESCU, Marko RODICS, Farid RASULOV, Sandra ROSENSTIEL, Goran ŠKOFIĆ, Lana STOJIĆEVIĆ, Kamen STOYANOV, SZABÓ Attila, SZOLGA Hajnal, SZOLNOKI József, Stipan TADIĆ, Philipp VALENTA, Arturas VALIAUGA, Vangjush VELLAHU, Xueying WANG, Yinglin ZHOU

Kurátor: KUKLA Krisztián

Esemény: https://fb.me/e/1DDbU1z0g

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
SONOTOMIA: A jövő városának előhangja

Helyszín: Spatial Sound Insitute stúdió

Képzeld el a város hangzásvilágát ezer év múlva. Milyen hangok maradtak és milyenek tűntek el? Hogyan teszi lehetővé a jelenben való hallásunk, hogy a jövőt fejlesszük?

A SONOTOMIA - Az egyedülálló helyek hanganatómiája a hangot, mint a kulturális és természeti örökség egyedi műtárgyát vizsgálja. Négy különböző kulturális partner együttműködése: Pedra Angular (Portugália), Fundación Santa María de Albarracín (Spanyolország), 4DSOUND (Hollandia) és Spatial Sound Institute (Magyarország).
https://spatialsoundinstitute.com/Sonotomia

Résztvevők:
Úrsula BRAVO, Andre FONSECA, HAJNÓCZY Csaba, ISZLAI József, Kim LYONS, MÁKÓ Rozi, Jamie MAN, Duarte José de Lemos MARQUES

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
FEKETE ÉS VÖRÖS nemzetközi kiállítás

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
Egész napos chill zóna
Helyszín: aqb Tetőterasz

1 5 : 0 0 - 1 8 : 0 0
Stúdió- és műteremlátogatások

1 5 : 0 0 – 1 9 : 0 0
NAGY András & HALÁSZ Péter – Immerzum: Generative Gallery
Helyszín: A épület, 2. em - Sepia Sound Studio
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/287690640243476
Szinesztetikus generatív audio-vizuális installáció
https://www.facebook.com/sepiasoundstudio
https://www.facebook.com/siblicity
https://andrasnagy.xyz/

1 7 : 0 0 - 2 3 : 0 0
Zenei program és Grünn szezonnyitó
Helyszín: Grünn
Esemény: https://fb.me/e/7EdnWPed4
Előadók:
Eril Fjord (17:00 - 19:00)
https://soundcloud.com/eril-fjord
MΣO CULPA (19:00 - 21:00)
https://soundcloud.com/meoculpa
Vedat Akdağ (21:00 - 23:00)
https://soundcloud.com/vedatakdag

1 8 : 0 0 - 1 9 : 0 0
Kukla Krisztián kurátori tárlatvezetése a "BIZTOS, HOGY KISZÁLLSZ?" című kiállításon
Helyszín: aqb Project Space

2 0 : 0 0 - 2 0 : 3 0
Vass Imre: in_form táncperformansz
Helyszín: A épület, 4. em. (A26-os műterem)
Az in_form egy mozgásalapú esemény, amely felerősített légzési hangokat használ. Az előadás a láthatóság határán marad, arra kér, hogy hallgasd. Mennyire lehet informatív egy egyszerű levegővétel?

Az előadás alakja a valamivé válás folyamatában van. Érzékeli és felveszi a belső és külső terekben tapasztalt állapotok és létformák különböző módozatait. A formálódás önmagától történik, de manipulálja is azt. A láthatóság határán mozogva, a megértés körvonalait vizsgálja, a meg nem nyilvánultban időzik. Még csak önmaga árnyéka.

Az in_form a PERSONAL TRAINER című performansz sorozat első része. A sorozat célja a haladás fogalmának feltárása személyes szinten. A fejlettebbé válás kényszeres szükségességének feltérképezésére invitálja a nézőt. Milyen vágyak és motivációk munkálkodnak bennünk, hogy jobbak és fittebbek legyünk, növekedjünk, fejlődjünk?

2 0 : 0 0 – 2 1 : 0 0
Élő Koncert
Sabw - Ruminative Flooding (Play Dead Inside)
Helyszín: A épület, 2. em - Sepia Sound Studio
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/287690640243476
Szűntelen tűnődés, hallhatatlan bezárkózás, éteri hangulat, felkavaró érzelmek: rumináció - vagy épp az ebből való kiemelkedés kifejezésre juttatása, leképezése, cinematikus, atmoszférikus zenei környezetben - olykor repetitív témákon keresztül, illetve 'lekerekített', nehezen beazonisítható hangok segítségével. Ez a ruminációs folyam.
www.soundcloud.com/sabw

2 1 : 0 0 – 0 0 : 0 0
Deep Listening - HALÁSZ Péter (Siblicity, TOTIM Records, Sepia Sound Studio)
Helyszín: A épület, 2. em - Sepia Sound Studio
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/287690640243476
Meditatív és hipnotikus hangkülönlegességek
https://soundcloud.com/totimrecords

——————————————

■ MÁJUS 15. / VASÁRNAP

1 1 : 0 0 - 1 2 : 3 0
Művészetpedagógiai program Kelecsényi Dórival és Bence Bettinával
Helyszín: aqb Project Space
Regisztráció:
https://forms.gle/187wYFJRZgvVBc797
A foglalkozás 14-18 éveseknek szól és előzetes regisztrációhoz kötött.

1 2 : 0 0 - 1 7 : 0 0
TAPE THAT workshop
Helyszín: C épület, találkozó az udvaron
A berlini kollektíva a ragasztószalagot művészi médiumként használva egy kollektív műalkotást készít az aqb főbejáratának előterében, amit vasárnap meg is tanítanak egy workshop keretében.
https://www.tapethatcollective.com/

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
"BIZTOS, HOGY KISZÁLLSZ?" Válogatás a drezdai Ostrale Biennále anyagából.
Helyszínek: aqb Project Space, aqb AiR Room, művész-konténerek
Esemény: https://fb.me/e/2ksRBC5e0

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
SONOTOMIA: A jövő városának előhangja
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/852732408904074
Helyszín: Spatial Sound Insitute stúdió
https://spatialsoundinstitute.com/Sonotomia

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
„FEKETE ÉS VÖRÖS” nemzetközi kiállítás

1 4 : 0 0 - 2 0 : 0 0
Egész napos chill zóna
Helyszín: aqb Tetőterasz

1 8 : 0 0 - 1 9 : 0 0
Kurátori tárlatvezetés a "BIZTOS, HOGY KISZÁLLSZ?" című kiállításon
Helyszín: aqb Project Space

CATERING:
Napközben az aqb udvarán a Grünn csapata a megszokott mikrozöldek mellett, szezonnyitó italokkal és harapnivalókkal készül.

PARTNEREINK:
Budapest Brand Nonprofit Zrt., Goethe-Institut, Nemzeti Kulturális Alap, A Németországi Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, Osztrák Kulturális Fórum Budapest

A Biztos, hogy kiszállsz? című kiállítás a Flowing Connections című, az Európai Unió Creative Europe programja által társfinanszírozott együttműködési projekt részét képezi.

A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.

Grafika: BARTUS Csilla